Hoogstraten community art project De Kompasroos

Hoogstraten community art project De Kompasroos

Hoogstraten 2017   community art project   De Kompasroos         http://www.fonsenbarbara.nl

Het idee voor De Kompasroos ontstond door de leefomgeving van de inwoners van Hoogstraten en het thema Grenzeloos als inspiratiebron te nemen. We waren opzoek naar dat wat inwoners van Hoogstraten en het gebied verbindt en de sleutels tot contact. De sleutels die we vonden voor het thema Grenzeloos zijn de Windstreken, het Konijn en Het Heilig Bloed van Hoogstraten. Met deze ingrediënten zijn we het kunstwerk gaan ontwerpen.

Het kunstwerk De Kompasroos vertelt over verbindingen en elementen die grenzeloos zijn.
De Windstreken
zijn grenzeloos omdat in de hele wereld dit fenomeen bekend is en ermee gewerkt wordt.
De bekendste Windstreken zijn Noord, Oost, Zuid, West. Er zijn 32 Windstreken, waarvan er 16 veel gebruikt worden.
Als er nauwkeurig genavigeerd dient te worden zijn 32 Windstreken te weinig. Op een kompas wordt daarom gebruik gemaakt van een kleinere onderverdeling. Elke Windstreek ligt op een vastpunt in deze onderverdeling op De Kompasroos.

Het Konijn heeft grenzeloos gedrag wat betreft het graven van hele tunnelsystemen onder de grond.
Het Konijn is ook grenzeloos in zijn soort omdat hij bijna over de hele wereld voorkomt.
Bijzonder aan het Konijn is dat deze niet alleen in de natuur voorkomt maar ook integreert in de menselijke habitat. Hij leeft in het wild of hij wordt zelfs als huisdier gehouden. Het Konijn heeft letterlijk geen grenzen.

Het Heilig Bloed van Hoogstraten. De lange weg die de Heilige Bloeddoek heeft afgelegd voor ze in Hoogstraten terechtkwam en de tot op vandaag enorme verering van deze relikwie tonen aan dat het Heilig Bloed grenzeloos erfgoed is.
Ook de grenzeloze verering ervan en het belang van de jaarlijkse Heilig Bloedprocessie is in ons kunstwerk verwerkt in de kleur.
De kleur van het heilige bloed van Christus, het altaardoek en corporale (een wit linnen doekje) die bloedrood werden gekleurd doordat de kapelaan Eligius van den Aker, bij het opdragen van de Heilige Mis, de geconsacreerde kelk omgestoten had zijn verwerkt in de witte kleur van de 4 Konijnen en in de bloedrode letters van de Windstreken.

Reizende Konijnen. Wij wilden dat ieder Konijn met zijn Windstreek koppelen aan een ‘Konijn ambassadeur” uit het noorden, zuiden westen en oosten van Hoogstraten. De wens was 4 Konijn ambassadeurs te benoemen voor dit project. Een Konijn ambassadeur is een verantwoordelijke job want die ‘zorgt’ en is oppasser voor het Konijn. De ambassadeur zou met ons en de Gemeente bepalen waar het Konijn kwam te staan in zijn/haar wijk en zorgt ook voor het Konijn met de Windstreek. Mocht er iets met het Konijn zijn dan kan hij/zij het melden. Bewoners, ondernemers en de Gemeente worden zo betrokken bij het project en er komen zo mooie grenzeloze verbindingen tot stand.   i.s.m. Barbara Recourt