Kunstwerk Zeespiegel

Kunstwerk Zeespiegel

Gemeente Amsterdam 2010    kunstwerk concept    Zeespiegel       http://www.fonsenbarbara.nl

Het kunstwerk ZEEspiegel legt de relatie tussen de bedreiging van water en de kwetsbare situatie waarin de bewoners van het Stadsdeel Amsterdam Oost wonen. Het spiegelend vermogen van ZEEspiegel dat tot zelfreflectie leidt, moet nieuwe inzichten en een gedragsverandering van bewoners en gebruikers tot stand gaan brengen.

In de Griekse mythologie vonden we de Sirene die ons inspireerde tot het maken van het kunstwerk ZEEspiegel.
De Sirenen staan symbool voor verleiding en gevaar. Zij waren de dochters van de Zeegod Phorcys of van de stroomgod Achelous en Sterope. Sirenen zijn waternimfen die met hun schoonheid en liederen de zeevaarders afleidden, en hun schepen meesleepten in de diepte van de oceaan.
Wij hebben gekozen voor een fatale vrouw, Sirene Loreley in ons kunstwerk. De psyche van deze vrouw is mysterieus, gevaarlijk als de donkere dieptes van de zee. De fatale vrouw verleidt, gebruikt haar schoonheid en sensualiteit, die mannen en vrouwen tot waanzin en verdoemenis kunnen brengen.

De Sirene is in Stadsdeel Amsterdam Oost om de bewoners wakker te schudden (alarm te slaan) dat ze onder het zeeniveau wonen en wat dat betekent voor hun situatie.

In Stadsdeel Amsterdam Oost wilden we enkele ZEEwaterdruppels neerleggen, een voorbode van het zeewater wat er misschien zou kunnen komen….als de Goden ons niet goed gezind zijn. De druppels zijn gemaakt van gepolijst roestvast staal en weerspiegelen net zoals water hun omgeving. Ze zijn letterlijk een afspiegeling van het zeewater. De Sirene woont in deze druppels. Ze komt tevoorschijn uit een druppel, en verleidt mensen om haar te benaderen. Onbewust worden de mensen opgenomen in haar waterwereld, maar wel onder de zeespiegel!

Het project richtte zich op het in kaart brengen van leven met water in het Stadsdeel Amsterdam Oost. Kijkend naar de vanzelfsprekendheid en daarmee onbewustheid waarmee we omgaan met water hebben we in ons project zichtbaar gemaakt van hoe we met water kunnen samenleven in het Stadsdeel Amsterdam Oost en wat daarvoor nodig is aan inspanningen.

Wij wilden een olievlekwerking en golfbeweging met ons kunstwerk veroorzaken, waarmee iedereen in het Stadsdeel Amsterdam Oost op de hoogte kwam van de opgave om het stadsdeel ook in de toekomst bij een veranderend klimaat waterbestendig te houden, met behoudvan een jn leefklimaat.

i.s.m. Barbara Recourt